Artícles
BTT


Volta al Couserans en BTT


Pito Costa | 12 de Gener del 2016

Volta al Couserans en BTT


Perfil de la sortida

Perfil de la sortida

Si encara resta alguna zona en els Pirineus intacte, verge i on la mà de l'home ha tingut una intervenció respectuosa, aquesta és el Couserans. Aquesta regió de l'Ariège té els seus límits entre la divisòria d'aigües que mena del Pic Rouge de Bassiès cap al nord, i la carena en direcció nord que conforma el Pic de Crabère. Us proposem una ruta circular de tres dies d'autèntic btt-excursionisme, que s'endinsa en els boscos frondosos i humits d'aquesta zona, on els pobles mantenen el seu esperit més rural i on els pagesos i el bestiar formen encara part del seu paisatge. Una travessa totalment recomanable pels amants de la muntanya en el seu estat pur. Solitària, salvatge, lluny de grans especulacions urbanístiques i complexes turístics. Un recorregut de mitja muntanya, amb el teló de fons dels cims més emblemàtics de l'Ariège. Un itinerari molt ciclable i molt variat en la seva ruta. Amb corriols, pistes forestals en molt bon estat i d'altres més tècniques, carreteres secundàries i algun tram a peu.

Passant per Paloubard. Foto: Pito

Passant per Paloubard. Foto: Pito

1a. ETAPA. AULUS-LES-BAINS-ST. LARY.

  • Desnivell de pujada: 2608 m
  • Desnivell de baixada: 2610 m
  • Distància: 85,33 km
  • Horari: 6 h.-7'30 h
  • Dificultat: mitja-alta (bàsicament pels desnivells acumulats).
  • Ciclabilitat: 98%
  • Aigua: el Couserans és una zona molt humida. No tindrem problemes en aquest aspecte en tot el recorregut.

Descripció de l'itinerari: Fem nit a Aulus-les-Bains a la gite La Presbytère, molt acollidora i amb un guarda molt amable, amant dels Pirineus i molt predisposat a aconsellar-nos sobre el nostre periple. Sortim d'Aulus fins al Coll de Latrape per la carretera D8. Fem un breu descens, tot deixant la cruïlla de Guzet Neige enrera, fins que trobem una pista forestal a la nostra dreta. Pugem fins al Col de la Porte i girem a mà dreta tot baixant, per un camí que travessa una magnífica fageda. Trobem un parell de cases, les deixem a la nostra dreta i efectuem un descens per un tram més tècnic fins a enllaçar amb la pista principal, que seguim fins a Patoubard. Prenem el primer trencall a mà esquerra, ja per pista enquitranada i fem un ràpid descens fins a Seix. Prenem la D17 en direcció al Port de la Core i trenquem a l'esquerra en direcció Esbints, on hi ha una gite d'étape.

Seix. Foto: Pito

Seix. Foto: Pito

A partir d'aquí, la pista deixa pas a un sender molt ciclable (GR), en un entorn magnífic. Un cop arribem a Artigues d'Esbints, deixem les marques blanques i vermelles del GR, tot prenent una pista en direcció nord-est, que ens deixarà a la D17, a poc més de tres quilòmetres del Col de la Core. Coronem el coll i baixem per la carretera fins el primer revolt, molt marcat, tot prenent la pista a mà dreta que ens conduirà al Col d'Arrech. Seguim la pista principal, en molt bon estat, tot gaudint d'un bon descens fins a Castillon-en-Couserans. Seguim per carretera fins a Audressein i prenem la pista enquitranada fins a Sor. D'allí en direcció Salsein, tot i que abans d'arribar-hi (al costat d'un abeurador) agafem una pista a mà dreta que esdevindrà un sender molt costerut i poc ciclable, fins a espetegar amb una pista principal en molt bon estat. Seguim per aquesta pista, en direcció oest flanquejant per la vessant nord dels Pics de Sérau i Arraing. Iniciem el descens fins a Augirein, primer per una pist força dreta i després per pista enquitranada. Arribem a St. Lary tot pedalant per la carretera D618, que porta al Col de Portet d'Aspet.



Pujant al Col de La Core. Foto: Pito 

Pujant al Col de La Core. Foto: Pito 

2a. ETAPA. ST. LARY-LACOURT.

  • Desnivell de pujada: 1603 m
  • Desnivell de baixada: 1786 m
  • Distància: 59,77 km
  • Horari: 5'30 h-7'30 h
  • Dificultat: alta.
  • Ciclabilitat: 98%

Descripció de l'itinerari: Sortim de St. Lary per pista enquitranada en direcció Autrech. Seguim la pista principal fins al Col de la Croisette i prenem una pista secundària a mà dreta uns 400 metres abans de coronar-lo. Aquest tram és força ciclable, tot i que a voltes haurem de fer trossos a peu. Arribem al Col de l'Artigue pedalant pel bell mig de prats en un entorn incomparable. Passem el coll i comencem el primer tram del descens per un sender força tècnic entre faigs, fins una pista molt pedregosa i costeruda que ens conduirà al Col de la Bène. D'allí al Col de Portet d'Aspet ja per una pista més còmode. Creuem la carretera i enfilem per una pista en molt bon estat fins el punt quilomètric 28,00 km, quan prenem una pista a mà dreta que ens portarà a Buzan. Aquesta pista no és fàcil d'anar seguint i caldrà posar-hi molta atenció per no perdre el seu traçat, força tècnic. Arribem a Buzán i baixem per pista enquitranada a buscar la carretera D618 fins a la cruïlla amb la carretera que porta a Castillon-en-Couserans.

El Col de la Core. Foto: Pito

El Col de la Core. Foto: Pito

Fem uns cent metres a mà dreta per la carretera principal i prenem una pista secundària enquitranada a mà esquerra fins a Engomer. Recuperem la D618 fins el poble de Moulis. L'enllaç entre Moulis i Lacourt no és senzill a nivell d'orientació i s'efectua per tot un seguit de pistes i senders que s'endinsen en un entorn de granges i veïnats rurals. De Moulis prenem la pista enquitranada que condueix al veïnat de Montfaucon d'en Bas. Seguim l'itinerari fins la granja Poudades i d'allí prenem un sender molt poc ciclable fins al Cap de la Bouiche. Agafem la pista enquitranada a la nostra dreta, passant per tot un reguitzell de granges fins que trobem una pista forestal a mà dreta, uns dos-cents metres després del mas Roque. Seguim la pista fins a tornar a ensopegar amb una pista enquitranada, que seguirem a mà esquerra en ràpid descens fins al mas Clotets, on finalitza el quitrà. L'objectiu a partir d'aquí és creuar el rierol i anar a parar al mas que hi ha a l'altre costat de la vall, tot i que això no ens serà massa senzill. Prenem un sender ciclable que surt a mà dreta del mas i anem fent ziga-zagues pels prats de bestiar fins arribar al rierol. El creuem i fem un bon tram a peu, entre els filats de les pastures, fins arribar al mas que divisàvem. Un cop passat aquest tram complicat, seguim la pista enquitranada fins a Lacourt, magnífic poble que val la pena visitar.

Pujant al Col de la Croisette. Foto: Pito

Pujant al Col de la Croisette. Foto: Pito

3a. ETAPA. LACOURT-AULUS-LES-BAINS.

  • Desnivell de pujada: 1904 m
  • Desnivell de baixada: 1631 m
  • Distància: 61,93 km
  • Horari: 5'30 h-7'30 h
  • Dificultat: alta.
  • Ciclabilitat: 98%

Descripció de l'itinerari: Prenem una pista enquitranada en constant ascens fins al veïnat d'Erp i Cap d'Erp. La pista esdevé en forestal d'una qualitat excepcional i arribem al Col d'Ayens, un dels punts més bonics de tot el recorregut, d'una bellesa superba. Seguim pujant per la pista principal fins el quilòmetre 12,70 km, quan prenem una pista secundària a mà esquerra, en constant pujada. Mentre anem pujant cap al coll, deixarem una primera pista a mà dreta i una segona, que és la principal, a mà esquerra, a peu pla. La pista que anem seguint està literalment capada i de tant en quant ens trobem amb uns esvorancs fets amb excavadora, que caldrà travessar baixant de la bicicleta. Arribem a la carena, fins una esplanada herbosa força evident que ens queda a mà dreta. Aquest tram pot ser força perdedor. Prenem un sender poc evident però ciclable a la nostra dreta i anem pujant per la carena pel mig del bosc. Arribem a una zona esclarissada i trobem un últim esvoranc, resta d'una antiga pista, al bell mig de la carena. D'allí surt una pista planejadora, molt divertida, que seguirem fins al Col de la Crouzette.

Pujant al Col de la Croisette. Foto: Pito

Pujant al Col de la Croisette. Foto: Pito

D'allí, a mà dreta, per carretera fins a Biert fent un descens rapidíssim. A Biert agafem la pista enquitranada que ens porta al Col de Bidal i d'allí arribem a la gite Cane. Seguim un sender força ciclable (marques grogues) fins al veïnat de Biech. D'allí prenem un corriol a mà esquerra, just en l'encreuament de pistes del poble, en constant descens fins el rierol. Arribem al veïnat d'Aleu després d'un tram de pujada. D'Aleu prenem un camí ciclable que baixa al riu i remunta tot seguit fins una pista enquitranada. La seguim a mà esquerra fins gairebé arribar a la gite d'étape La Bernadole, quan prenem la pista forestal a mà esquerra que ens conduirà fins a Bios. Aquest és un dels indrets més bonics de tot el recorregut, on gaudirem d'una excepcional panoràmica de tot el massís del Mont Valier. De Bios agafem la pista que va al Coll de Viele Morte, en molt bon estat, fins el punt quilomètric 49,12 km, quan agafarem a mà dreta un corriol ciclable que ens portarà fins a una pista forestal ben definida. L'agafem a mà esquerra i baixem per pista enquitranada fins a Ercé. Ara només ens resta fer els últims quilòmetres per la carretera D32 fins a Aulus-les-Bains, per tancar la volta circular que us hem proposat.

Una fageda. Foto: Pito

Una fageda. Foto: Pito

Pujant a Aleu. Foto: Pito

Pujant a Aleu. Foto: Pito

Cartografia:

Mapes 1:25.000 de l'IGN 1947OT, 2047OT, 2047ET, 2048OT.

Aquí podeu descarregar-vos el track

 

 


Avís informatiu: aquest lloc web pot utilitzar cookies per millorar la seva navegació. Si vols veure el contingut d'aquest lloc web hauràs de acceptar les cookes segons la legislació vigent al nostre país. Si no acceptes, no podràs continuar navegant pels nostres continguts. Cliqueu per acceptar les galetes.